Léto s dětmi – tajemství úspěšných výletů

Kdy už tam budeme? Já chci hřištěěěě?

Znáte to. Vyrazíte na výlet a sotva opustíte dopravní prostředek a uděláte 5 kroků, začne se ozývat: Kdy už tam budem? Mě bolí nožičky. Já chci hřištěěěě.
Chodili jste s rodiči na výlety a neměli rádi výšlapy nebo prohlídky zámku?
Od malinka děti taháme po horách a kopcích. Komerci se vyhýbáme (ač jako dítě jsem ji také milovala). Dosud mi přišla zbytečná – přece se zabaví jen klackem, potůčkem, schody, kašnami, kurníkem. Nicméně také respektuji fakt, že když vidí kolotoče, aquapark nebo visutý most, tak mají potřebu je vyzkoušet.

Z čeho jsem ale značně ustoupila, byl výkon a kilometrové rekordy (pokud nejde více dětí).

Jenže, co když mamka s taťkou chtějí i vylézt na kopec a děti jsou tak trochu brzdy?


⚽CO DĚTI CHTĚJÍ – co je baví a co potřebují

✔1. Nechodící pohyb.? dynamický. Když ho nemají, tak si ho udělají klidně na zábradlí v jeskyni, hradním sklepení, ze spadlého stromu, na schodech na rozhlednu nebo turniketu v muzeu.
✔2. Vodu – mnohdy stačí hadice, potok, studánka – nemusí to být nutně aquapark. ?
✔3. Jíst venku, piknikovat nebo sbírat po cestě jahůdky.?
✔4. Bydlet jakkoliv jinak než doma. ⛺
✔5. Hrací a aqua parky?, kolotoče (jako dospělí se tomu hodně bráníme…jak jsme to ale měli jako děti?Co jsme chtěli a co nám dospělí ne/dovolili?)
✔6. Kamarády?
✔7. Dospěláky hrající fotbal, hrající na babu, rachtající se v potoce…uděláte jim radost, když budete chvíli jako děti.?‍?


⚽PROČ TO TAK JE?


MYŠLENÍ: Děti žijí tady a teď – jejich myšlenkové pochody se neorientují v čase a neznají „až tam dojdem“, „za 5 hodin“, „ještě chvilku“. Řešení: Na túry bez dětí nebo vybírat stezky s úkoly, vzít s sebou kamarády nebo hrát hry (slovní fotbal, pohádka na pokračování, asociace, myslím si)
POHYB: Dynamický, rychlý a hlavně bádající a objevující.
PODNĚTY A UČENÍ
Proč zábavní parky, potok nebo kurník u babičky mají větší ohlas než nekonečná lesní cesta?
Je to tím, že jsou zvyklé, že jim zábavu chystáme my, animujeme jejich program a neuměly by si zábavu vymyslet? NEMYSLÍM SI.
Děti objevují a když je něco jiné, NOVÉ, má to FUNKCI, PŘEKÁŽKU, NETYPICKOU STRUKTURU, jdou to prostě objevovat. A je jedno, jestli je to kurník u babičky nebo obří mamut v parku na Dolní Moravě.
Stejně jako milují výzvy v podobě bojovek, luštění, záhad. Nebo sběr lesních plodů a hmyzu.
Je to přirozená potřeba se učit:-) Jsou to PODNĚTY.
EMOCE A HORMONY: Při akci se vylučuje koktejl hormonů – adrenalin, kortizol, dopamin a po zdolání překážek, výzev, vyluštění serotonin a endorfin. Zatímco při procházce lesní cestou (pokud tam nejsou aspoň jahůdky nebo nehrajete slovní fotbal) je mozek dětí bez výraznějších stimulů.

I nekonečná lesní cesta může být tajemná, když z ní ve fantazii dětí tajemnou uděláte.

Co (ne)dělat:

  1. Nalaďme se v tu chvíli více na děti (pomůže vzpomínka na to, jak jsme to měli jako děti my). „Když říkáš, že tě bolí nožičky (i když jsme ještě nic neušli), chceš tím říct přesně: … Co bys teď chtěl/a dělat ze všeho nejraději? Víš, co by teď chtěl/a dělat maminka/tatínek? (u dětí 4 a více) Vymysli teď, jak to propojit, abychom byli spokojení všichni.

2. Nerozmlouvejme a nehodnoťme jejich potřeby.

„Jak Tě můžou bolet nohy, když jsi ještě nic neušel?!“

„Proč se pořád ptáš, kdy už tam budem?“

„Žádný aquapark, je to předražená komerční atrakce, napustím ti radši vanu.“

Zkuste promlouvat skutečně ze svého nitra: Hele já vím, že tě ta zmrzlina láká. Chtěla bys do aquaparku, že jo. Já taky. Teď mě mrzí, že už nemáme tolik peněz. (protože ano, bývá to často i o penězích)

3. Zkusme s dětmi vždy hledat kompromis. Pro mě v tomhle byly super trasy v Alpách, kde jsme si užili jako dospělí i děti (voda, přírodní prolézačky, stezky s hádankami, panoramata, krávy všude, vodopády, jezera). A mnohé trasy najdete také v českých luzích.

4. Pokud víte, že je někde velká koncentrace komerce (poutě, festivaly apod) a nechcete čelit tlaku na děti, prostě se jim vyhněte. My sami nevyhledáváme žádné větši zábavní akce. Ale pokud se rozhodneme, že takovou akci navštívíme, prostě budeme počítat s tím, že se tam něco utratí. Dopředu děti dostávají obnos, aby si s ním hospodařily nebo se domlouváme: 2 kolotoče, 1 cukrová vata nebo jiná sladkost.


⚽Co byste doplnili do seznamu?
Co jste měli rádi jako děti vy? A co Vaše děti? Pište do komentáře dole pod článkem.

Inspiraci pro čas a nevšední aktivity s dětmi – nejen na cestách, ale třeba i ve městě najdete v Průvodci Město na hraní

A zkrátit dětem čas při cestování můžete nádhernými audio příběhy Edíka a Edinky – zamilují si je.

Pokud se chcete s dětmi lépe domluvit a více hýčkat místo hartusit, pojďte se mnou do Hýčkací komunikace v rodině.

DALŠÍ ČLÁNKY

Z našeho 5týdenního cestování Švýcarsko, přes Provence po Cote´d´zur. Amálce byly tehdy 2 roky a ano, bylo to náročné, ale úžasné. V článcích najdete spoustu tipů, pokud Vás láká třeba Provence. My tehda dokonce bydleli u cizích lidí a ztratili klíče od auta, takže to byl adrenalin jako dělo. (Třetí díl od moře a zpáteční cestě už jsem nedopsala, ale vrcholil pro mě úžasným koncertem v rakouském Gmundenu)

Tudy Část 1

Tudy Část 2

Štěpánka
Provádím rodiče, ženy, děti a teenagery, vedu rodinnou poradnu. Jsem autorkou portálu a značky pomůcek Kidedu. Pomáhám lidem laskavěji komunikovat, zvládat emoce, vztahy, objevit a uvolnit životní záseky. Mám radost, když se lidem vrací do života radost.
Komentáře
  1. Dagmar napsal:

    Děkuji za hezký a inspirativní článek. Jsem babička dvou děvčátek , tak se bude hodit.
    Hezké léto
    Dagmar

  2. Veru napsal:

    Milovala jsem stavění domečků pro skřítky v lese. Když byla někde hezká mýtina s mechem, toužila jsem si tam lehnout a jen tam být. Chtěla jsem lézt po skalách a velkých kamenech a hrát si na objevitele… Prostě nespěchat. Tak snad se mi to podaří dopřát mým dětem. 🙂

    • Štěpánka napsal:

      Veri, věřím tomu, že podaří. Máme to v sobě myslím, jako lidé, stále. Potřebu být více v souladu s přírodou. Hezké prázdniny.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *